Přesun na obsah

Výběr jazyka / Výběr jazyka / Výběr jazyka

Čeština | English | Deutsch

Setkání o salesiánském volontariátu

"Když jsem byl ještě v Mexiku," přivítal naši skupinku v Římě hlavní představený salesiánů P. Pascual Chávez, "začali jsme naplno pracovat s laickými dobrovolníky, možná jako první komunita tehdy."

Povzbudil tím nás, koordinátory misijních dobrovolníků, kteří jsme se sešli 11. – 12. 4. 2011 ve snaze udělat další krůček k tomu, aby dobrovolnictví bylo radostí, nikoli přítěží.

Salesiánský volontariát ve světě začíná být „in“ a stále více komunit se otevírá přítomnosti dobrovolníků. O svoji zkušenost s vysíláním dobrovolníků do světa se dělili zástupci z USA, Austrálie, Rakouska, Velké Británie, Polska, Irska a České Republiky. Téměř celé dva dny s námi strávil i P. Václav Klement, hlavní šéf salesiánských misií ve světě.

Dobrovolnictví není povolání,“ zdůraznil nám P. Chávez na začátku, „je to ale příležitost povolání objevit. Co mám dělat, jaké je mé místo v životě nebo dokonce v salesiánské rodině. Někteří lidé stráví dobrovolnictvím tři roky, ale na konci žádné rozhodnutí není.“ Zkušenosti jsou jasné. Předpokladem dobrého zapojení dobrovolníka jsou tři jednoduché věci: SMYSLUPLNÁ PRÁCE – KOMUNITA – RADOST. Potom má takto strávený rok skutečný smysl.

Jako ožehavé téma se ukázalo zapojování dobrovolníků po jejich návratu domů. „Nemáme nic, co bychom jim nabídli,“ potvrdil naše obavy P. Chávez, „a ztrácíme tak obrovský lidský potenciál.“ Povzbudil nás, abychom se nebáli nabídnout našim ex-dobrovolníkům trvalou spolupráci, třeba ve formě společenství salesiánů-spolupracovníků.

Konkrétní kroky pro zlepšení dobrovolnictví jsou v přípravě: vytvoření databáze dobrovolnických míst, možnost dobrovolnictví v nových místech, systematická spolupráce mezi šéfy volontariátů v jednotlivých regionech. trvalá výměna zkušeností, koordinované návštěvy dobrovolnických míst a další.

Úterní mše svatá sloužená hlavním rádcem pro pastoraci mládeže, P. Fabiem Attardem, byla nejen za dobrovolníky, ale i za všechny, kteří je v jejich rozhodnutí podporují.

Další fotografie z pracovních i neformálních momentů setkání najdete TADY. Více informací také na centrálních stránkách salesiánů.

Jana Švecová



Tyto stránky provozuje



Starý web neaktualizován od ledna 2013 - jít na Nové stránky SADBA