Přesun na obsah

Výběr jazyka / Výběr jazyka / Výběr jazyka

Čeština | English | Deutsch

Dnes jím jako Afričan v Café Nona

21. března naplnila prostory Café NONA na Nové scéně Národního divadla vůně afrického jídla. Připravoval je Pedro Ngonga z Angoly. Ochutnat jídlo a podpořit akci přišly také známé osobnosti - David Matásek, kouzelník Pavel Kožíšek a další. Podívejte se například na rozhovor s Tinou Pletánkovou.

Celý den byl přítomen také patron letošního ročníku, moderátor Pavel Anděl. Akce proběhla v rámci celobřeznového projektu "Dnes jím jako Afričan", který na Facebooku podpořila již téměř tisícovka lidí.

Pedro z Angoly obklopen dětmi při přípravě milipapu a chakalaky. Od deseti hodin dopoledne bylo pro všechny návštěvníky Café NONA připraveno typické africké jídlo – kaše milipap a zeleninová omáčka chakalaka. Kdokoli mohl ochutnat, vyplnit si kvíz o Africe nebo si popovídat s bývalými i budoucími dobrovolníky o jejich pomoci v rozvojových zemích. Akce Dnes jím jako Afričan má zvýšit povědomí o problémech Afriky a současně povzbudit každého, aby se rozhodl, jakým způsobem může pomoct. „Není dobré donekonečna dávat chudým Afričanům jídlo nebo peníze. Jistě, je nutné zajistit životní potřeby, ale tato pomoc by měla být doprovázena vzděláváním. Jen taková pomoc je opravdu potřebná,“ vyjádřila svůj názor na pomoc Africe moderátorka Tina Pletánková.

Kouzelník Pavel Kožíšek zná salesiány dobře. Jeho syn k nim dva roky chodil na kroužek keramiky. Akci v Café NONA navštívilo i několik školních tříd, pro které zde byl připravený aktivní program. Děti se dozvěděly nové informace o Africe, mohly sledovat přípravu afrického jídla, zahrát si na bubny nebo se naučit africké tance.

Během dne se v Café NONA rozdalo téměř 300 porcí afrického jídla. Dnes jím jako Afričan ale stále pokračuje, a to až do konce března. Kdokoli si může na webové stránce http://www.facebook.com/dnes.jim.jako.african vybrat jeden den v březnu, kdy zkusí jíst jako průměrný Afričan. Kromě receptu na milipap a chakalaku zde najde také reakce ostatních fanoušků. „Moje zkušenost s milipapem je jednoduchá: i když si ho člověk udělá slušnou porci, velice rychle má zase hlad. Energie mi to moc nedodalo,“ popisuje svůj africký den jeden z účastníků akce.

Akce proběhla zároveň jako doprovodná akce benefiční výstavy dětských výrobků pro Zimbabwe, kterou zaštiťuje SKM Praha-Kobylisy.

Podívejte se na fotografie SEM nebo na rozhovor s Tinou Pletánkovou: 


 


Príbuzné clánky


Tyto stránky provozuje



Starý web neaktualizován od ledna 2013 - jít na Nové stránky SADBA