Přesun na obsah

Výběr jazyka / Výběr jazyka / Výběr jazyka

Čeština | English | Deutsch

Cagliero11 - Květen 12

Aktuality ze světa salesiánských misií, modlitba za misionáře oživuje celé salesiánské společenství. Svědectví od Timorčana misionáře v Patagonii a pozvánka Benedikta XVI. k modlitbě za čínskou křesťanskou komunitu, to je jenom něco málo, co můžete najít v pravidelném měsíčníku Cagliero 11.

Verzi ve formátu PDF s obrázky (1 A4 oboustranně) si můžete stáhnout u tohoto článku.

Modlitba za misionáře oživuje celé salesiánské společenství

Hlásání evangelia je účinné jedině díky milostí Boží, zvláště když je provázeno modlitbou. Hlavním východiskem misie je proto hluboký vztah misionářů s Bohem (Redemptoris missio, 78). Každý má ale příležitost spolupracovat s misijní činností církve prostřednictvím modlitby a oběti. Ten, kdo trpí, může své trápení nabízet Bohu s láskou k misijnímu apoštolátu církve a obětovat je za misionáře, kteří často zakouší nepřijetí a pronásledování. Modlitba salesiánské komunity vždy obsahuje misijní touhu Dona Boska, vyjádřenou jeho heslem “Da mihi animas“ („Dej mi duše“). Misionáři jsou také všichni spolubratři, zejména staří a nemocní, když nabízejí své modlitby a utrpení za misionáře a misijní povolání!

V této souvislosti je každým rokem vydávána modlitba založená na tématu salesiánského misijního dne a je distribuována do všech komunit. (Česká verze je k dispozici na www.sdb.cz/domisal tematická novéna s uvedenou modlitbou, soubor Domisal2012-novena.pdf). Na některých místech se lidé modlí růženec za misionáře. Jinde si zase něco odepřou a nabídnou na misie ušetřenou ekvivalentní částku. Modlitba a oběť za misionáře podporuje lásku k církvi a růst misijního zápalu. To oživuje místní komunitu i celou provincii.

Z toho důvodu pod vedením bratra T. C. George, regionálního delegáta pro misijní animaci jižní Asie, zahájilo 22. února 2011 misijní modlitební koordinační centrum za podpory hlavního představeného svou činnost v oblasti apoštolátu modlitby. Tím je podporována misijní horlivost, která jistě přinese v oblasti jižní Asie bohaté plody. Modlitby za misie, provincie a další specifické potřeby jsou zasílány misijní skupině v Kristu Jyoti v salesiánském semináři v Bangalore v Indii (prayermissionhub@gmail.com). Skupina funguje jako koordinační centrum. Přijímá úmysly a předává je dál misijním skupinkám, formačním domům a jednotlivcům v oblasti, kde je toto misijní hnutí modlitby rozšířené!

O další kopie modlitební karty salesiánského misijního dne 2012 si napište na jaroslav.vracovsky@sadba.org

24. května - Den modlitby za církev v Číně

„Pane, potěš Čínu a ty, kteří jsou pronásledováni pro Krista v této velké zemi: Uděl jim radost ze společenství s univerzální církví. Žehnej jim a dej, aby símě, které s trpělivostí a láskou pěstovali během let utrpení, přineslo bohatý užitek. Slituj se, Pane, nad těmi bratry a sestrami, kteří se rozhodli oddělit od Tebe, aby se vrátili do jednoho stáda a k jednomu pastýři.“

Ignatius kardinál Kung, biskup šanghajský (1991)

Svědectví života salesiánských misionářů ve Východním Timoru je základem mého misionářského povolání

Poprvé jsem se setkal se salesiány v salesiánské oratoři. Během mého šestiletého předaspirantátu a aspirantátu byl pro mě život se salesiány, a to zvláště s misionáři, nádhernou a nezapomenutelnou zkušeností. Věřím, že mi Pán zjevil svou tvář a lásku svědectvím neúnavné práce salesiánských misionářů, jejich přítomností mezi námi a jejich velkorysým duchem. Jsem přesvědčen, že byli prostředníky Boží lásky pro náš lid a pro naši zemi, zvláště pro mladé lidi. Byla to právě tato zkušenost, která dala život mému misijnímu povolání.

Po absolvování praxe, když jsem byl v Jakartě v Indonésii, jsem měl příležitost zamyslet se více nad životem misionáře. Po dlouhém období rozlišování a dialogu s mým provinciálem jsem vyjádřil přání stát se misionářem písemně žádostí hlavnímu představenému a byl jsem ustanoven do Argentiny. Zúčastnil jsem se kurzu pro nové misionáře v Římě a Turíně a v září 2008 jsem přijal misijní kříž z rukou P. Pascuala Cháveze v bazilice Panny Marie pomocnice křesťanů. Do Argentiny jsem přijel 1. října 2008 na svátek sv. Terezičky, patronky misií.

V Patagonii jsem se učil jazyk, seznámil se s místní kulturou a získal první pastorační zkušenosti mezi mladými lidmi z farnosti. Byl to velmi krásný zážitek bratrského a apoštolského života, a to zejména s domorodci v Patagonii Plateau Gangan - s Trelewy a Chubuty. Nedá se popřít, že prvních pár měsíců mě stálo hodně námahy kvůli jazyku, prostředí a kulturnímu šoku. Teplota je velmi odlišná od Indonésie a Timoru: Zde jsou velmi chladné zimy. Jsem vděčný, že dosud jsem neměl žádné větší problémy, že je v současné době můj zdravotní stav v pořádku. Jsem rád, že jsem misionářem v Patagonii, v zemi, o které se zdálo našemu otci Donu Boskovi.

Děkuji Bohu za svou rodinu, která mě učila a předala hodnoty evangelia a za dar salesiánského a misijního povolání. Díky nim jsem tu dnes mezi spolubratry v Patagonii. Jsem také vděčný salesiánům z východního Timoru, kteří mě doprovázeli ve formaci. Během mého počátečního seznamování se s novou kulturou a novými lidmi jsem se cítil dobře, doprovázen, podporován a milován svou salesiánskou komunitou. Moje komunita mi vždy byla oporou. Teď vím, že mladí lidé v této zemi mě jistě přijmou za přítele a bratra.

Klerik Natalino Venancio Freitas de Jesus

Timorčan, misionář v Patagonii - Argentině

Salesiánský misijní úmysl

ASIE - za církev v Číně

Aby rostlo společenství církve a aby čínské komunity v zahraničí mohly být evangelizovány.

Svatý otec nás zve každý rok právě na svátek Panny Marie pomocnice křesťanů 24. května, abychom se modlili za církev v Číně. Místní církev je ve velmi složité, citlivé a bolestné situaci. Je to výzva, abychom se modlili za to, aby oficiální a neoficiální církev rostla ve vzájemném porozumění, za skutečné smíření a věrnost církvi Ježíše Krista a Petrovu nástupci.

Současně také prosíme, aby Pán poslal své apoštoly do společenství Číňanů v diaspoře, která se šíří na všech kontinentech. Poslední vlna čínských migrantů v Africe čítá již více než 25 milionů.

Žádáme Pána, aby vzbudil horlivé misionáře Číňanům, žijícím mimo vlast.

Všechna předchozí vydání „Cagliero 11" jsou k dispozici na http://www.sdb.org/en/Departments/Missions/Cagliero_11 a v češtině na http://archiv.mladez-sdb-cz.sadba.org/cagliero11/


Ke stažení


Tyto stránky provozuje



Starý web neaktualizován od ledna 2013 - jít na Nové stránky SADBA